Terug
Hoe voorkomt u spam?
Spam zijn berichten die u ongevraagd krijgt. Op uw mobiele telefoon, via internet of via uw fax. Spammers zijn bedrijven of particulieren die u ongevraagd berichten sturen. Met deze tips kunt u spam niet voorkomen maar wel beperken.
Geen adres op internet zetten:
Zet nooit uw e-mailadres op websites, internetfora, nieuwsgroepen of andere zogenaamde communities. Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen zoeken. Zorg dus dat uw e-mailadres niet op internet te vinden is! Indien u uw emailadres toch wilt vermelden op uw website is het raadzaam deze te encrypten zodat de zoekrobots deze niet kunnen uitlezen.

Wilt u vaak berichten op internet zetten? Gebruik dan een tijdelijk e-mailadres. Of maak een nieuw e-mailadres aan. Zo komen alle ongevraagde berichten binnen op dit nieuwe e-mailadres. En niet op het e-mailadres dat u bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

Nooit reageren op ongevraagde berichten:
Antwoord nooit op spam. Als u een antwoord stuurt, weet de spammer dat u de boodschap wel leest. En dit is precies wat de spammer wil. De spammer zal u daarom juist nog meer ongevraagde berichten sturen als u antwoordt.

Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spam-bericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame. Die links zien er soms uit als het kruisje dat Windows juist gebruikt om documenten te sluiten. Open onbekende berichten daarom nooit, maar gooi ze meteen weg!

Klik nooit in het spam-bericht:
Sommige e-mails beloven u dat u nooit meer spam krijgt als u op een bepaalde link klikt. Deze link noemen ze soms een 'unsubscribe'-link. Maar meestal is de link vals. Als u er toch op klikt, stuurt de spammer u juist nog veel meer ongevraagde berichten. Nergens op klikken dus!
Oppassen voor mogelijke virussen in spam:
Weet u niet wie u het ongevraagde mailtje heeft gestuurd? Gooi het mailtje dan meteen weg. In spam zit soms een virus of een computerprogramma dat uw computer kan beschadigen. Het kan ook andere computers beschadigen die berichten van uw computer krijgen.
Bescherm ook de e-mailadressen van anderen:
Stuurt u een e-mail naar veel mensen tegelijk? Verberg dan elk e-mailadres voor de anderen. U doet dat door alle e-mailadressen in te vullen bij het BCC-vak. Zo kan iemand die uw e-mail krijgt, niet zien aan wie u het bericht nog meer hebt gestuurd.

BCC is een afkorting van 'Blind Carbon Copy'. Dit betekent dat u een kopie van uw bericht stuurt aan veel mensen, die niet van elkaar kunnen zien dat de ander het bericht ook krijgt.

Reageer niet op kettingbrieven:
Soms krijgt u een e-mail die u een prijs belooft als u het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Want als u dat doet, krijgt de spammer ook de e-mailadressen van de mensen aan wie u het bericht doorstuurt.
Hoe kan dit?:
Meestal staat in het bericht dat u de e-mail tegelijk moet doorsturen naar de contactpersoon van het bedrijf dat de prijs geeft. Dit e-mailadres kan het mailadres van de spammer zijn. Mailt u tegelijk naar de spammer en naar uw vrienden of familie? En beschermt u de e-mailadressen van uw vrienden of familie niet? Dan kan de spammer al hun e-mailadressen zien.
Koop nooit via ongevraagde berichten:
Koop nooit van een spammer! Want met uw aankoop beloont u die methode.
Gebruik een spamfilter:
Spamfilters zijn kleine programma's voor uw computer die u tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat er geen spam in uw mailbox komt. Of ze zetten de spam apart in een speciaal postvakje. Zo hebt u minder last van spam. Soms hebben internetproviders de beste oplossing voor u: een spamfilter die zorgt dat spam niet eens uw computer in komt. Die spamfilters zijn dan ingebouwd in de webmail. Vraag uw internetprovider of die ook zo'n spamfilter voor u heeft. Uiteraard is er aanzienlijk kwaliteitsverschil tussen spamfilters. Het beste is een filter te gebruiken die vooraf de email scant dus niet eerst binnen haalt op uw computer dit zijn de zogenaamde professionele spamfilters.
Geef indringers geen kans:
Spammers proberen via internet in uw computer te komen. Beveilig uw computer daarom goed. Installeer een 'firewall' die uw computer beschermt tegen indringers. Vraag bij uw internetprovider wat er mogelijk is. Misschien weet uw internetprovider een goede firewall.